31 Mayıs 2012 Perşembe

Diş Hekimi

Ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının rahatsızlıklarıyla ilgili hekimler diş hekimi olarak adlandırılır. Bu mesleği seçen kişiler 5 yıllık bir eğitim sürecinden oluşan diş hekimliği eğitimi alarak Diş Hekimi Diploması adı verilen yüksek lisans diplomasına sahip olan doktorlardır. Bu diploma olmaksızın diş hekimliği yapmak son çıkan "tebabetin icrası" kanunlarıyla hapis cezası gerektiren bir suçtur.

Diş hekimliği fakültesini bitirerek diş hekimliğini icra etmeyi hak kazanan doktor; ağız, diş ve çevre dokulara her türlü operasyonu yapmaya yetkin kişidir. Bunun dışında 8 alt dalı olan diş hekimliğinin herhangibir dalını seçerek bu dalda en az 4 senelik bir eğitim daha alıp sadece o dal üzerine hekimlik de yapabilir.

Diş Doktoru Korkusu

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar, diş hekimliği korkusunun yaş sınırı tanımadığını belirterek, "Çocukların %94’ü, yetişkinlerin de %74’ü diş hekiminden korkuyor" dedi.

Prof. Dr. Toygar, yaptığı açıklamada, fakülte olarak özellikle çocuklarda sağlıklı diş bilincini oluşturmak için eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bu eğitimleri büyüklere de uygulayacaklarını belirten Prof. Dr. Toygar, diş sağlığının küçük yaşlarda kazanılması gereken birşey olduğunu, bundan dolayı özellikle çocuklara diş sağlığının önemini anlattıklarını söyledi.

Yenilen besinlerin ardından diş fırçalama alışkanlığının olmamasından dolayı birçok dişin kaybedildiğini, çocuklara günde en az 2 kez dişlerini fırçalamaları gerektiğini öğretmeye çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Toygar, "Diş hekiminden korkmayan çocuk ve yetişkin yoktur. Yaptığımız çalışmalarda çocukların %94’ü, yetişkinlerinde %74’ünün diş hekiminden korktuğunu saptadık. Amacımız çocukların ve yetişkinlerin diş hekimi korkusunu yenmek ve diş sağlığı için hekime başvurmak" şeklinde konuştu.

Çürük Diş ile Sağlam Diş Arasında Fark Var

Yaptıkları interaktif uygulamada diş sağlığının çocuklara daha iyi anlatılabilmesi için çizgi film karakterlerinden yararlandıklarını belirten Prof. Dr. Toygar, şöyle konuştu:
"Özellikle çocukların diş hekimi korkusunu yenmek için Ceza’nın ’Fark Var’ parçasından esinlenerek hazırladığımız ’Çürükle Sağlam Arasında Fark Var’ parçasını çocuklara dinletiyoruz. Çocuklara dişlerini nasıl temizleyeceklerini anlatıyoruz. Diş fırçası olmayan çocuklar var, onlara diş fırçası, diş macunu veriyoruz. Şekersiz sakız çiğnemelerini öneriyoruz. Bunun hem çenemizin gelişmesine, hem de dişlerimizin temizlenmesine etkisinin olduğunu anlatıyoruz. Kesici dişlerin besinleri kesmeye, köpek dişlerinin koparmaya, azı dişlerinin ise yiyecekleri çiğneyip ufalamaya yaradığını, bunların çürüyüp yok olması halinde ne kadar zorluk çekileceğini anlatıyoruz."

Çürük Diş Bütün Vücuda Zarar Veriyor

Dişlerin fırçalanmaması durumunda diş aralarında biriken bakterilerin zamanla çürüğe sebep olduğunu, bunun da vücudun birçok organına çeşitli zararlar verdiğinin altını çizen Prof. Dr. Toygar, "Çürük diş, kalbi, mideyi, böbrekleri ve daha birçok organı olumsuz yönde etkiliyor. Sabah kahvaltısından sonra ve akşam uyumadan önce mutlaka günde iki kez dişlerimizi fırçalamalıyız" dedi. Prof. Dr. Toygar, diş sağlığı bilincinin ve diş hekimliği korkusunun yenilmesi için yetişkinlere de çeşitli eğitimler vermeye hazırlandıklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder