31 Mayıs 2012 Perşembe

İmplant

Kısaca açıklamak gerekirse implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.

İmplantların çeşitleri var mıdır?

Evet, implant çeşitleri vardır. Seri kullanıma girdikten sonra değişik implant tipleri üretilmiştir. Fakat günümüzde en popüler olan implant tipi "vida" şekilli olanlarıdır.

İmplantlar ile tedavi, güvenli ve uzun ömürlü mü olur?

Güvenli ve kaliteli bir implant meydana getirmek için yapılan çalışmalar 1809'dan bu yana sürmektedir. Günümüzde piyasada mükemmele çok yakın, 35 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar olduğu gibi nispeten yeni implant markaları da mevcuttur. Bu konuda daha detaylı bilgiyi diş hekiminiz size sunacaktır.

İmplantlar her diş kaybında kullanılabilir mi?

İster tek diş, isterse birden fazla olan diş eksikliğinde eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, her türlü diş eksikliği için implant kullanılabilir.

Her hastaya implant uygulanabilir mi?

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bundan dolayı implant yerleştirilmesi öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur; fakat kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç olan hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda herhangibir acı hissi duymazsınız. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implant'ın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir. Tedavinin sorunsuz tamamlandığı vak'alar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?

Hayır. İmplantların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegration) sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Fakat hekiminiz bu iyileşme süresinde size uygun bir geçici protez yaparak sizin fonksiyonunuzu iade edecektir.

İmplant yaptırmak istiyorum, toplam tedavi süresi ne kadardır?

İmplant operasyonlarının günümüzde sadece yarım saat içinde yapılması bile mümkün oluyor. Diş ve kemik yapınıza göre belirlenen operasyon şekline göre toplam süre değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla birinci operasyondan sonraki 3. ayda işlem tamamlanır.

İmplantların temizliği önemli midir?

Evet, hemde çok önemlidir. İmplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar, hatta daha da önemli olduğunu taktir edersiniz. İmplantların temizlikleri belli bir öğrenme süreci gerektirse de zor değildir. Fakat bu iş için yeterli zamanı ayırmanız gerekmektedir. Unutmamanız gereken şey, bu tip bir tedavinin başarılı olması için en önemli faktörün düzenli ağız bakımı olduğudur.

İmplantların üzerine protez nasıl yerleştirilir?

İmplantlar üzerine yapılacak protezler vak'anın özelliğine göre değişik tipte olabilir. Yani bunlar kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi, sadece diş hekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir. Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Sizin için uygun olan tasarımı doktorunuz tedaviniz başlamadan önce anlatacaktır.

Bütün implantlar başarılı mı?

İmplant yerleştirme kararına varırken göz önünde bulundurulması gereken bir çok faktör vardır. Öncelikle hasta sağlıklı olmalı, hastanın iyileşme gücü olmalıdır. Örneğin hasta, kontrol edilmeyen şeker hastası ise yarı-iyileşme komplikasyon yaratabilir. Bu hastalık implantların yerleştirilmesi tamamlandıktan sonra gelişirse de implantların gelecekteki durumlarında komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca hasta muayene edilmeli, hastaya uygun implant ve implantı yerleştirme yöntemi özenle seçilmelidir. İmplantlar dişhekimi tarafından özenle yerleştirilip bakılmasının yanı sıra hastadan da özel ilgi görmelidir. Diş doktoru veya hasta implantlara iyi bakamazsa komplikasyonlar meydana gelebilir. Bunların dışında sigara içen ve fazla alkol kullanan hastalarda implantların başarısı etkilenmektedir.

İmplantların ömrü ne kadar?

İmplantların ağızda 30 yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. Ancak implantlardan ortalama beklenti bundan kısadır. İmplantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların bakımı bunların ikisidir. Sonuçta implantlar ömür boyu kullanılabilirler. Ömürlerini etkileyen birçok faktörü ve sizin risklerinizi diş doktorunuz açıklayacaktır.

İmplant yapma kararında yaşlılık etken faktör mü?

Hayır. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80'lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Bunların yanısıra daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır. Çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder